KARBOKSI TRETMAN ZA ODSTRANJIVANJE CELULITA

Celulit se odnosi na reljefaste masne naslage na butinama i zadnjici, prisutne u skoro 95% žena. Postoji mnogo razloga zašto su žene sklonije celulitu od muškaraca. Iznad svega, struktura kože kod muškaraca razlikuje se od žena. Muškarci imaju izrazito debelu kožu i mnogo čvršće vezivno tkivo. Ženska koža je daleko tanja. Isto tako, žene imaju više masnih slojeva u svojoj koži, a potkožno masno tkivo je regulisano hormonima, tako da ovaj deo masnog tkiva ne reaguje na ishranu i vežbanje. Ženski hormon estrogen dovodi do toga da masne ćelije zadržavaju masti, dok muški hormon testosteron stimuliše masne ćelije da tope masti. Dakle, žene su genetski predisponirane na skladištenje energije u obliku masti, da bi obezbedile energiju tokom trudnoće. Žene takođe imaju veći procenat masti u predelu butina, kukova i stomaka, i ovde su masne ćelije otporne na ishranu i vežbanje. Potkožni deo poznat kao epidermis sastoji se od vezivnog tkiva koje se zove kolagen. Kada se vezivno tkivo ošteti, potkožne masne ćelije izlaze kroz oštećene oblasti i formiraju zapečaćen i uniformi izgled kože, poznat kao celulit.

CELULITA

Karboksi terapija je medicinski tretman koji se sastoji od davanja ugljen dioksida u potkožno tkivo (intradermalno) u terapeutske svrhe. Nekoliko naučnih istraživanja je pokazalo da karboksi terapija poboljšava elastičnost kože, reaktivira mikro lokalnu cirkulaciju, stimuliše proizvodnju kolagenih vlakana i deluje na membrane masnih ćelija, uzrokujući efekat razlaganja i smanjenja broja masnih ćelija, bez oštećenja vezivnog tkiva, krvnih sudova i okolnih neuroloških struktura.

Ugljen-dioksid je prirodno proizveden iz našeg tela, što znači da nije otrovan, čak i u velikim dozama i uklanja se iz organizma na fiziološkom nivou. Nakon tretmana, obično se gas apsorbuje u telu za 5-10 minuta. Zato je ovaj postupak siguran, bez ikakvog uticaja na Vaše zdravlje.

Vazodilatacija: prvi direktni mehanički efekat nastao usled ubrizgavanja ugljen-dioksida je snažna vazodilatacija (širenje krvnih sudova), kao i povećano prisustvo kiseonika u tretiranom području.

Stimulacija sinteze kolagena:Studija sprovedena u Brazilu u 2008 godini pokazala je reorganizaciju kolagenih vlakana kao odgovor na intradermalno ubrizgavanje ugljen-dioksida. Kao odgovor na oštećenje dermisa, nastaje ubrzani prirodni proces obnavljanja tkiva. Ugljen-dioksid ubrzava proces, najpre preko intenzivne revaskularizacije, a zatim kroz oslobađanje veće količine kiseonika u tretiranoj oblasti, na način na koji poboljšava fazu remodeliranja tkiva.

Neo-angiogeneza: pomoću mikroangiološke evaluacije-putem videokapilaroskopije sa optičkim kablom – moguće je videti stvaranje kapilara.

Aktivacija receptora i lipoliza: kao sekundarni efekat, ugljen-dioksid aktivira proces lipolize i lipoklazije, odnosno razlaganje i smanjenje broja masnih ćelija dejstvom na membrane ćelija (poznato kao Bohr efekat za aktivaciju receptora lipolize). Njihova aktivacija dovodi do oslobađanja supstanci kao što su: bradikinin, histamin, serotonin i kateholamini.